School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéal Grinn
    Táinig fear ó Shasana fadó go dtí Cathair Saidhbhín agus bí sé ag féachaint ar gach aon rud ann, ach bhí rud amháin ná facha sé riamh agus b'sin tórramh. Bí beirt bhuachaillí san pharóiste. Taidhghín agus Páidín ab'ainm doibh. Bíodar ana chliste agus go maith chun cleas d'imirt. Do chualadar gach rud mar gheall ar an Sasanach agus an torramh. Do deineadar cleas agus chuadar go dtí cómharsan, fear abí inaice leo. Bí dúil mhór ag an bhfear san ól. Dubhairt na buachaillí leis dul isteach san leabhaidh agus leigint air go raibh sé marbh. Do cheannuigheadar uisge beatha igcóir an tórraimh agus do chuireadar dhá ghloine de'n uisge beatha inaice leis. Do dein an fear fé mar a dúbhairt na buachaillí leis. Táinig na comharsain go léir isteach go dtí an tórramh agus cé bheadh in
    Seán Ó Séaghdha
    Tadhg Ó Cathasaigh