School: Caurane (C.) (roll number 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. (continued from previous page)
    teastail [!] an bóthair mhóir sgoith cóiste duine saidhbhir amach é. Chaill an fear saidhbhir a sparán óir. Nuair a tháinig an gasúr suas leis phioc sé suas é agus chuir sé isteach i gceann do na cléibh é agus in ionad ualach móna ualach óir a bhí abhaile leis.
    Bhí a mháthair amuigh ag obai[r] agus bhí iongnadh uirthi nuair a chonnaic sí é ag teacht gan an mhóin. Thosuigh an gasúr ag bual[adh] bos le h-áthas. Annsin ghlaoidh sé amach agus dubhairt sé. "A mháthair fuair mé mála óir caillte "Buidheachas do Dhia, an rud atá ag teastal," ars an mháthair, "nó an ag magadh atá tú?"
    Thóg sí an sparán ag [!] an glia[bh] agus chuir sí é i bhfolac. Bhí a fhios aici go mbeadh na gárdaí ar thóir a[n] airgid. Bhí ceann crionna uirthi
    Páraic Mac Niallaigh
    Trian Uí Bhrógáin, Co. Mhaigh Eo