Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An oidhche in a dhiaidh sin rinne sé mar dubhradh leis agus nuair a shuidhe sí ar an gcarraig, thuit sí agus thionntuig sí isteach i gcnap mór óir. Bhí poll faoi an gcarraig agus rith an cnap siar faoi. Rith an fear abhaile leis an scannradh a fuair sé agus níor innis sé de duine ar bith beo céard a tharla do.
    Direach lá agus bliadhain in a dhiaidh sin chonnaic Michil Tom cat mór bán le suilibh móra glasa agus gan iorball ar bith air. Bhí sé in a shuidhe ar an gcarraig agus lampa an-bheag thart ar a mhuinnéal. Chuir sé ruaig ar an gcat agus fuair sé pota oir san áit a bhí an cat in a shuidhe. Ó shoin amach bhí sé saidhbhir acht oidhche amháin nuair a bhí sé ag teact abhaile o torramh leis fein sguab na sideoga é agus ní fhaca duine ar bith é o shoin amach.
    Tá solus beag le feiceál in aice na carraige go foill agus tá faitcios ar 'chuile dhuine a bhfuil fhios aige faoi
    Caitlin Nic Suibhne
    Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo