Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cuireadh fios ar an Tárd Easbog Mhic Éil thuas i Tuama acht níor (tháinig?) se go raibh na trí oideacannta thart.
    Tháinig sé mar sin féin agus ní raibh fhios aige cé'n áit a raibh an dreimire. Chuaidh sé suas go bárr an chnuic agus leig sé cloc sios leis an fánaidh agus ar seisean áit ar bith a stadfadh an cloch seo sin é an áit a raibh an dreimire le feiceál agaibh ann. Tháinig an cloc anuas agus cuireadh stop air ar thaobh an chnuic. Cuireadh seipéal ar bun annsin agus léigheadh Aifreann ann ar feadh na blianta agus tá na sean-fhotracai le feiceál ann go foill.
    Bhí ainm cluadhamhail ar an áit agus tháinig daoine o gach áit den tír mar a dtagann siad go "Knock" anois.
    D'éirigh tobar fior uisge in aice leis an tseipéal agus tagann daoine ann go foill chun staisiún a deanadh ann. Bhí lógha lé fághail ag na daoinibh a tháinig ann acht
    Caitlín Nic Suibhne