Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

1. Scéal (ar lean)

Bhí baintreabhach ann aon uair amháin agus bhí triúr inghin aici. Bhí siad iongantach bocht agus chá rabh a dhath aca le h-ithe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    thar an abhainn. Dimthigh sí na bhaile annsin agus chá rabh sí sásta. Siubhal na ingeanacha leobtha go dtainic an oidhche ortha. Chonnaic siad solus beag i bhfad uatha tharraing siad air. Nuair a thainic siad fhad leis an teach, chuaidh siad isteach agus d'iarr siad loistín. Dubhairt fear an toighe go dtabharfadh. Fuair siad a suipéar annsin. Nuair a bhí a suipéar deanta aca, chuaidh siad i luighe. Bhí fear an toighe ag bhrath na cailíní a marbhú. Nuair a bhí siad na gcodlad, d'éirigh an an fear agus mharbhú sé na caiíní, agus sin a gcualidh mise fá dtaobh dobhta on lá sín ní ma mo
  2. Ainmneacha Aiteach, Páirceanna.
    Léana Gharbh 1. Tugadh an t-ainm seo ar an pháirc mar go rabh sé na léana mhór ghlas agus bhí sé iongantach garbh.
    [?] bheag 2. Tugadh an t-ainm sin ar an páirc mar go rabh sé iongantach beag.
    Ráith, Co. Dhún na nGall