Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Dhún na nGall
Ailbhe Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tionóntaidhí a chuirfeadh múnadh orra, agus a bheirfeadh orra a ndualgáisí a choimhlionadh agus an chíos a dhíol. Phill an bheirt seo chuig an chruinniughadh annsin agus d'innis do'n Athair Mac Stiopháin agus do n-a gcuid comrádaidhí an freagra a fuair siad. Bhí órdú aca dá dtabharfadh an t-Agent isteach do'n locaiste de 3/6 sa £1 a thabhairt do na tionóntaidhí go gcaithfeadh an t-socrú sin a bheith sgriobhtha síos faoi n-a láimh ag an bheirt fhear a d'imthigh chuige ar an teachtaireacht.
    Nuair a chualaidh lucht an chruinnighthe goidé mar bhí thug siad uilig an chíos do'n Athair Mac Stiopháin. Sin an cíos ar ghnáthach leo a dhiol leis an tighearna. Thug an sagart an locáiste 3/6 sa £1 dóibh; agus choinnigh sé an chuid eile. Chruinnigh sé cíos gach duine faoi an Olfartach ar an dóigh seo, thug dóibh an locáiste. Ba fá Dheireadh Foghmhair a ba cheart an chíos a thabhairt do'n tighearna annseo san am sin.
    Thosuigh an Cur Amach (Evictions) tamall in-a dhiaidh sin. Cuireadh tús orra sa bhliadhain 1889. Sul ar cuireadh na
        1. trádáil
    Ailbhe Ó Conáin