Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe i nGleann Fhinne am amháin air a dtugadh siad Seán Beag Ua Cnáimhsighe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí seisean ag deánamh annseo. D'innis Seán an t-iomlán do ó thús go deireadh "be ag teacht liomsa annseo" arsa'n breitheamh. Nuair a tháinic ná gardaí seo thúsuigh siad ag bhanugadh. Thóisigh na cásaí agus ba é cas Sheáin an chead chas do sgairteadh. Chuaidh an gárda suas agus mhinnuigh sé go bfuair sé Seán amuigh lá agus gan cruth ar bith ar an asal aige "bhí an truaighe agatsa do'n asal" arsa'n breitheamh. "Bhal ní rabh" arsa'n garda ach bhí fíos agam go rabh sé in éadan an dlighe. "Seadh agus an rabh fhíos agat go rabh sé in éadan (agatsa) an dlighe agatsa a bheith do sheasamh amuigh annsin ag amharc agus ag brostughadh na ngasraí le pionnaí a chuir san asal arsa'm breitheamh. Ach ní Seán a chanas mise ach thusa agus muna dtabhar fadh tú trí púnta damhsa bainfidh mé an chulaidh duit. Sul a gcaillfeadh an garda an chulaidh thug sé an t-airgead do'n bhreitheamh. Shín an breitheamh an t-airgead ag Seán agus chuaidh Seán abhaile go Suaimhneac Sa [?]
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall