Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Naomh Aithninn nu Aininn atá mar naomh Patrúin don parróisde seo. Cill Aithninn atá mar ainm ar an Parroisde.
    Tá a teampall i n-aice Loch an Rosa nu Loch Aithninn nu Loch Ionáin a bhí mar ainm ar an loch fadó. Cill beag. Nil acht an altóir beag le feiceál ann anois agus bhuntrá do na ballaibh. I n-aice leis tá tobar beannuighthe agus balla laidir gan muirtéal timceall air. Bíonn sruth ag rith amach as an tobar isteach sa loch atá i n-aice leis.
    Tá sé raidhte go bhfuil an naomh curtha i n-aice na cille acht níl einne cinnte. Tá ait eile i n-aice an Spideil baistighthe.

Lá Feile an Naoimh seo
    an 18adh Eanair. Fado bhiodh go leor daoine ag teacht ag an tobar ag guidhe acht ní morán a thagas ann anois.
    Tá dhá chill eile san ait - An Cillin agus Teampall beag na Naoimh san