Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    rinne sé margad deo - go dtiubhradh sé míle punt dó agus gan inseacht rud ar bith do na piléirí faoi na cosa. D'aontuigh an bheirt leis ar dhá mhile punt agus d'imthigh siad abhaile. Roinn siad an t-airgead. (?) an triomhad fear a bhí sa mbaile rómpa. Cheannuigeadar triur feilmeacha talamhan agus phós siad. Bhíodar teann saidhbir iad fein agus a gclann as sin amach.

(Fuair mé an sgeul seo ó mo mhahtair mhóir a deug suas le 34 bladhain o shoin. Bhí sé gar don deich mbliana agus ceithre scór bladhanin nuair a cailleadh í)
  2. Bhí siopadoir i nGaillimh fadó agus rinne sé geall le fear bocht as Conamara go bhfeadfadh á rud ar bith a bhí ag teasdail uaidh a dhiol dó. £5 a bhí san (?) geall.
    Smuain an fear bocht tamall agus faoi dheire díarr sé ar fhear an tighe cluid chorrain a dhíol dó. Bhí seisean i sáint gur cuimhnigh sé go raibh adhairc phocaide aige agus trathamhail go leor dfeill (?) sé don corrán. Chaill an fear bocht a £5.