Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Fada bliadhanta ó shin bhí ciste óir i bfolach ag sean-fhear a bhí an=chráidhthe i dtaobh a chuid airgid agus le leisg é a bheidh ag aon duine ina dhaidh. Bhí sé an-sean agus bhí a fhios aige go raibh an bás gar dó.
    Aon lá amhain chruinnig se a chuid airgid is óir le chéile agus cuir i mála beag e. Bhí teampall beag i ngar d'on teach agus bhí tom sheice innte. An lá seo chuaidh sé amach leis an airgead a chur ann agus bhí muinntír an thighe ag faire air mar bhí a fhios aca go raibh se le rud éicint a dhéanamh. Connaic siad é ag cur an toirt san tom agus d'fhan an sgéal mar sin go bhfuair sé bás.
    Seachtmhain thar-éis a bháis agus nuair nach raibh aor tuairisg ar a chuid airgid chuaidh siad fo dtí an tom agus fuair siad sé céad punt idir sgilleacha agus eile agus bhí siad saidhbhir ina diaidh.
    Sorcha Ní hAllmhuráin
    Máire Ní hAllmhuráin