Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachaill ann fadó agus chuaidh se amach ag siubhal is ag baint fraoigh ar an sliabh le h-aghaidh sguaibe. Nuair do bhí se ag tosuigh ag baint an chéad sguab chonnaic se cat mór ag dul isteach i gclochar agus an dara lá a chuaidh se amach chonnaic se an cat aríst ag chuaidh se abhaile agus fuair se láighe agus nuair a chonnaic se an cat ag dul amach as an gclochar bhuail se trí bhuile de'n laige air agus mharbhuig sé é.
    Annsin chuaidh se go dtí an clochar agus fuair se dhá nphóta óir ann agus bhí go leor leitreacha istigh ann freisin. Mhair sé féin is a nhuinntír go saidhbhis i na dhiaidh sin.
    Áine Ní Mhaithnín
    Máire Ní Chatháin