Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

1. An Buideal Draoidheachta
    Do bhí beirt ghasúr ann uair amháin, agus bhí muc aca. Do chúir siad an mhuc ag an aonach sa gcarr. Is geárr a bhí siad ar an aonach go bhfaca siad sean fhear agus sean éadaigh air. 'Sé an tainm a bhí orta, Séamas agus nora. "Ach a ndíolafa muid an mhuc ceannócamuide piosa cáca milis do." a dubhairt Nóra. Chula an sean fhear da raidh iad agus tháinic sé anall chuca agus d'fiafhruigh sé díobh a dtiúbharfadh sad [!] an mhuc dhó ar an buidéal. Dubhairt sé nach raib ort ac braon beag a dhóirteadhar do bhois agus go bhfuighfeá rud ar bith a d'iarrtá. Do dhóirt sé braon beag ar bhois Nora agus d'iarr sí cupán tae dí féin agus so séamus agus Píosa caca milis. Fuair sí é sa deire tug sé buideal dóibh í uilig agus d'imthigh sé.
    Nuair a chuaid siad go dtia an carr ní raib an mhuc ann. Do bhí a nathair agus a máthair a Teach an Phobail agus d'fiafruig an tatair cé raibh an mhuc "Thug muid go fear ar buideal í" Rug an taithir ar an mbuidéal agus bhuail sé faoí an mbótha é. "Ó ceard a déanfaid muid agus Rudaí na Nodlaig ag taestail uainn" ar an bpoinnte
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant