Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean aimsir se an píonós a lean gaduidheacht ná an cro [?] Bhí buachaill na chomhnuidhe tímcheall na h-áite seo agus se an ainm do bhí air ná Séamus. Gabhadh é ar an amhras gur ghoid sé caora, rud nár dhein sé Do trialadh é agus do daoradh é ar fhaisnéir bréagach
    Do bhí duine uasall 'na chomhnuidhe tímcheall na h-áite seo agus bhí comhacht aighe duine do sgábháil ón gcro [?] dá mbadh maith leis é. Chuaidh Séamus síos ar an gCaisleán agus d'impig sé ar an nduine uasal é do saonadh mar go raibh fhios aige ná raibh sé cionntach
    Níor fhreafair an duine uasal e agus annsan arsa Séamus leis "má eisteann Dia lem ghuidhe nuair a bhfuigheadh bás leanfad thú ins
    Pádraig Ó Briain
    Com na Cille Thuaidh, Co. Chiarraí