Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Ins na laetheantaibh fad ó dheineadh daoine an ghleanna seo an-mhoill ar an aonach nó ar an margadh. Bhí muinntir áirithe ag teacht abhaile ó aonach na Snadhma. Bhíodar an - thuirseach.
    D'itheadar an suipéar, prátaí. im agus bainne, mar ag an uair sin is iad sin a bhíodh mar suipéar ag gach aoinne. Do bhí an bhean a' tighe an - thuirseach agus níor nigh sí na h-árthaighe ná níos ghlan s an bórd. Ag an oidhche áirithe úd tháinig na púcaí ar an dtig sin cun féasta a bheith acu, agus bhí a lán gaolta den mhnaoi tighe in a measc.
    Bhí sean-bhean a bhí na comhnuidhe ceithre míle ón áit i dteannta le na púcaí agus gach oidhche do shuibhaileadh sí amach leo.
    Ar maidin lár na bhárach nuair do dhúisigh sí, chuaidh sí ar an dtig ins an ngleann agus d'innis sí
    Abraham Páiméar