Scoil: Liscannor (B.) (uimhir rolla 4435)

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Mac Cárthaigh

Bhí fear ann fadó darab ainm Butulaim agus bhí sé in a comnuidhe in aice na h-áite seo. Bhí sé ana saidhbir ar fad agus bhí go leor daoine bochta ag obair dó act ní raibh sé ar ceann mhaith dóibh mar ní tabarfad sé act túrascáil beag doibh.
    Bhí baintreach bocht ina comnuidhe inaice leis agus bhí sluagh mór paistí aice. Lá amháin d'iarr sí ar Butulaim bainne na caoirig do thabhairt bhí le h-aghaidh na páistí ach ní tabharfad sé. Fuair sé bás tamall in a dhiad sin agus taréis an saidhbreas go léir ní raibh pingin le fághail in a diad. Bhí an óir curtha in áit éigin aige.
    taréis tamall bhí a sprid ag teacht ar ais agus bhí na daoine go léír ag rith uaidh. Gach oidhche tiochfaid sé go bruac na h-abhann in aice lei a dtig féin. Cuaidh an cailín aimsire a bhí ag obair dó aach cuige oidhche amháín agus d'fiafruigh sí de cá raibh an óir i bfolach aige agus dubhairt sé go riabh sé "trí léim laohí ó na ho go h-abhainn ach bhí
    Máire Ní Éileara
    Baile na hUamhan, Co. an Chláir