Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 02_018

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 02_018

1. Bainne do na féile
    I
    Bhí bó bheag agamsa sé a h-ainm bó na féile. Ní leagfhadh béal ar talamh 's tiubhrad bainne do na céadta. Deanfad sí siothcán is carthannas i Sasana is i nEirinn. Ní dóig sin na sealadh eile tarraint plucai a chéile. Nó dtuigeann tú mo sár a bean a tabairne is mé ag glaodhach ort, no dtuibrád braon de blaghach dom de bainne dho na féile.
    II
    An té d'ólfhad braon ar maidin de 's deor a mharbócad se na peiste, Chuireadh se tincearí agus bacaigh agus gasuir marbú chéile, Sean mná nuair a bhlaisfheann de reic an rud nach ndearfhád, Is meidhir an domhan ar sean-duine ag ceapadh gur maith an stuff dóibh fein é. Nó a dtuigeann tú mo chás a bhean a tabhairne is mé ag glaodach, ort, No a dtiubrádh tú braon de blaghac dom de bainne do na féile
    Liam Ó Droighneáin