School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Tá cúpla feile móra sa bhliadhain Lá fheile Pádhraig an chéad ceann is mó sa bhliadhain. Ar an lá sin caitheann gach duine an seamróg, mar úair amhain nuair a bhí Naomh Pádhraig ag labhairt le na daoine, crom sé síos agus thóg sé suas an seamróg a bhí ag fás fe'n a chois agus d'innis se dóibh go raibh triúir peasa in Iosa Críost díreach cosamhail mar a bhí trí duilleóg de'n seamróg ag fás ar aon gas.
    Ní fhásann an seamróg in aon áit eile ach in Éireann agus mar gheall ar sin cuireann na daoine in Éireann an seamróg agus clairseacha beaga dá gcáirdí in America nó aon tír ar bith eile. Is maith leo é 'fághail ac mar sin féin bíonn ortha na deora do shileadh nuair a smaoinuigheann
    Sorcha Ní Éochaidh
    Seán Ó Éochaidh