School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. (continued from previous page)
    siad ar an úair go mbíodh siad fhéin a' phiocadh seamróige agus a cur chuig a gcáirdibh. B'e nó a bhí acu fadó ar Lá Fheile Pádhraig ná dhul isteach chuig an teach óil agus an "seamróg do bhathadh" mar a déarfadh siad fhéin. Ní dhéantar é sin anois mar le na blíanta anuas bíonn na tighthe óil go léir dúnta agus ní tógtar amach aon leann ná aon rud. Í mBlá' Cliath agus in áiteacha mhóra eile mar é bíonn mór shiubhal mó acu agus bíonn an lá acu.
    Is lá mhór é freisin. Lá Nodhlag bíonn féasta mór ag gach duine ar an lá sin in onóir do bhreithe Íosa Críost. Ar feadh na seachtmaine roimhe sin, bíonn sort pictiúir de'n stabla in-a rugadh Íosa Críost ins an seipéil. Tagann a lán daoine chun é d'feiceál mar bíonn se go h-an dheas. Bíonn aingeal annsin déanta as cré is
    Sorcha Ní Éochaidh
    Seán Ó Éochaidh