School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

Bíonn "toll" le'n íoc ag na ceannuighteóirí.
    Siad na h-aontaighe is mó a b ionn annseo ná 15ad Bealtaine, 3ad La mí Deireadh Foghmhar, 25ad lá Meitheamh, agus an 10ad lá mí an Nodhlag. Ar an 15ad lá Bealtaine bíonn aonach mór i gc oir gabhair agus caorach. Ba is mó a bhíonn ag aonach 3ad Deire Foghmhar. Ba agus capaill a bhíonn dhá ndíol ar aonach an Mheitheamh agus mí na Nodhlad. Bíodh anach mhór i bpairc i mbithar Shalach agus bhí sé ana comhgarach do feilméirí an ceanntair. Bhíodh an páirc dubh le daoine mar bhí sé go h-ana oireamhnach agus de réir cainnt na nfaoine bhí luach maith le fághail acu ar gac aon rud. Ach i gceann cúpla blian thosuigh na daoine ag dul go dtí na bailtí agus ina diaidh sin bhí gach aonach ins na bailtí.
    Sé nós a bíodh ag na daoine ná nuair a bíod fearg ar duine amháin le duine eile rachadh siad ghó dtí an aonach agus nuair a béadh duine acu ar meisge rachadh ar fear eile agus
        1. trade