Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

Bréag Éireann
    Bí rí ann fadó agus is fadó bhí. Dá mbeinn se an uair sin ní bheinn anois ann bheadh sgéal úr na sean sgéal agam agus níor dhóighide sin ná bheith gan aon scéal. Ar aon nós bhí inghean amháin ag an rí seo agus nuair a bhí sí in-aois a pósta chuir sé gairm sgoile amach go raibh fáilte aige roimh fear ar bith bocht nó nocht a thiocfadh ag iarraidh an inghean air le pósadh agus fear ar bith a thiocfadh ar an ócáid sin agus nach mbainfead[h] éitheach as go mbainfeadh sé an ceann de agus gcrochfadh sé ar an tsleagh é os cionn an dorais mhóir. Nuair a chualaidh fir na tíre an sgéal sin bhí sgáthmhaireacht ortha dul chun cinn. Bhí mac baintreabhaigh ann agus ní raibh aige acht é féin dubhairt sé go n-imtheóchadh sé cé b'i bás a gheallfadh Dia dhó go bhfághadh sé amach fios fáirneis an rí seo no go cé'n áit a raibh sé na chómhnuidhe. Réidhtigh sé lón agus nuair a bhí an lón réidhtigh aige bhuail sé an bóthar. Nuair a bhí sé sgathamh maith ó bhaile chonnaic sé
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Nóra Muiltheach