Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé in aois a fiche chuaidh sé amach ar lorg páighe agus oibre. Casadh fear leis agus bheannuigheadar dá chéile sna briathra fuistineacha faistineacha maidir leis na briathra a bhí ann sna laetheannta sin "In ainm an Athair agus an Mhic" arsan fear aca.
    "In ainm an Athair ar an Mhic, a chreig ar a bholg brídeamh ar thaobh agus an taobh eile bheith follamh" arsa an fear eile
    "Cá bhfuil do shiubhal"
    "Ar lorg máighistir agus oibre" arsa ar gcaraid, Seaghan.
    "Máighistir iseadh mise" arsa an fear eile "agus táim ar lorg buachalla"
    " Maith mar thárla" arsa Seaghan.
    Rinneadar an margadh agus shocruigh Seaghan go mbéadh sé mar bhuachaill aimsire ag an maighistir go dtí go raibh laidin ag do mhnaoi, gréigís ag do chat agus adharcaí ar do ghearán" - leis an maighistir. Chuaidh Seaghan abhaile leis an maigistir agus ní
    AT1000: Bargain Not to Become Angry