School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Murachadh Ruadh.
    Bhí Murchadh Ruadh pósta agus ní rabh aige acht a’n mhac amháin a rabh Murachadh beag air. Fuair a mháthair bás. Pósadh ‘athair arais agus ní rabh an leas-mháthair ró-mhaith dó. Choinneochadh sí amuigh é ag buachailleacht agus ag déanamh acán rud mar sin go dtí ‘n oidhche, agus nuair a thiocfadh an oidhche bhíodh an gasúr bocht ar shiubhal i luighe sul a dtiocfadh an t-athair agus ní rabh a’n duine le dhath ‘innse
    Oidhche amháin dubhairt an t-athair go gcaithfeadh sé an gasúr a chur fhad le sgaoil árd. Nuair a chuala an leas-mháthair seo
    Róise Nic Grianna
    Brighid Ní Dhomhnaill