Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dar leithe, dá dtabharfadh sí amach mála na mine, agus an mhin a chathadh ar leic go n-imtheóchadh an luchóg, agus annsin go dtiocfadh leithe an brachan a dheanamh. Ach, nuair a chaith sí an mhin ar an leic, d'imthigh sí leis an ghaoith agus ní raibh fhios aici caidé dheanfadh sí annsin.
    Bhí gamhain ceangailte i gcionn an toighe Bhuail sí buille de'n tuairnín air agus mharbhuigh sí é. Nuair a tháinic Seonaí isteach chuir sé ceist uirri cad tuighe ar mharbhuigh sí an gamhain. Dubhairt sí nach raibh ghach aici le deanamh réidh fá choinne an dinneara.
    "Agus caidé tháinic ar an mhin?" arsa Seonaí.
    Dubhairt sí leis nuair a chuaidh sí a tabhairt leithe na mine gur rath luchóg bheag síos fríd an mhála agus nach raibh fhios aici caidé mar gheobhadh sí greim ar an luchóig, gur fhág sí an mála amuigh ar an leic agus nuair a chuaidh sí amach arais go raibh an mhin ar shiubhal leis an ghaoith. agus annsin
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1541: For the Long Winter