School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    uisce beatha uirri agus gur [rann]? sé cuid de thart ar na daoine a bhí anna chuideachta. Annsin dubhairt ar Slánuightheóir an sean-dhuine a fuair an leith-phighinn nach raibh a dhith air ach an leith-phighinn le céad punnta dheanamh; agus dubhairt sé go raibh an sean-dhuine shíos ag an abhainn, gur thuit sé amach agus go raibh sé ‘n-a luighe báidhte annsin agus na céad punnta ann a phoca aige.
    D’iarr ár Slánuightheóir ar Cholm a ghabhail síos go dtí an abhainn, na céad punnta a thabhairt amach as phoca an t-sean-dhuine agus iad a leigint ar siubhal leis an t-srúth.
    Chuaidh Colm síos, fuair sé na céad punnta, ach ní raibh sé sásta iad a leigint le srúth. Chuaidh ár Slánuightheóir fhad leis agus thug sé air an t-airgead a chathadh ar shiubhal, agus b’éigean do Colm an t-airgead a leigint ar siubhal leis an t-srúth, agus d’innis ár Slánuightheóir do Colm annsin go dtiocfadh duine éighinteacht a bhainfeadh níos mó úsaide as an airgead ná eisean.
    AT0785: Who Ate the Lamb's Heart?
    AT1416: The Mouse in the Silver Jug