School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

céadna a dheanamh. Dubhairt an stocach nach ndeanfadh sé sin ar chor a’ bith.
    “Bal”, arsa mac na baintreabhaighe, “ó thárla nach ndean tú mar iarras mise ort tá mise ag gabhail a philleadh ‘n-a bhaile”.
    Léim an stocach anuas ó n-a chapall tharraing amach a scian agus rois sé an capall, mar nach raibh an dara suidhe sa bhuailidh ann. Tarraing mac na baintreabhaighe buideal gorm amach as a phóca agus chuir sé cupla deor de fríd chuid fola an chapaill.
    “Anois, rachaidh muid suas go dtí an t-árdán seo thuas”, arsa mac na baintreabhaighe.
    Nuair a bhí siad thuas chonnaic siad trí phréachain ag ól cuid fola na gcapall. Ní raibh siad i bhfad ag ól na fola go dtí gur thuit siad marbh. D’imthigh an beirt leo annsin agus thug siad leobhtha na trí préacháin dhubha. Tharraing siad isteach ‘n-a bhaile mhóir le coim na hoidhche, agus fuair siad lóistín ann.
    AT0851: The Princess who Cannot Solve the Riddle
    Iseabal Níc Pháidín