School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

ionnta. Itheann siad féar.

GEARRFHIADHA
    Comhnuigheann siad i bpoll ins na cnuic nó áíteacha uaigneacha a mbéadh siad i bhfolach. Itheann siad féár agus turnapaí agus coirce má tá siad le fágháíl. Go minic gheibheann siad fiadhach le madadh nó cú. Ta gearrfhiadha le fágháil suas ar Chnoc na Boirne. Tá siad fíor luthmhar.

MADAIDH RUAIDH
    Comhnuigheann na Madaidh Ruadha ins na cnuic fosta agus áiteacha uaigneacha de'n t-seort. Bíonn siad beo ar choiníní 's ar éanacha fiadhaine agus tagann siad go minic thart fá na toighthibh ag cuartughadh cearc agus lach le h-the. Ritheann siad i ndiaidh caoirigh agus marbhuigheann siad iad agus cosamhail leis na gearrfhiadha tá siad fíor luthmhar. Tá leigheas i dteanga an mhadaidh ruaidh. Tá croiceann an mhadaidh ruaidh fíor mhaith do phiantaí.

BRUIC
    Comhnuigheann siad ins na cnuic. Tá cuid mhór aca shuas ar Chnoc na Bóirne. Itheann siad