School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    cró beag a bhí mar sgoil aige. Bhí sé na chomhnuidhe ins an teach seo nuair a phós sé bean d'arbh ainm Máire de Róiste.
    Pighinn an lá a bhí sé ag fagháil agus gheibheadh sé lóistín na h-oidhche ó gach duine. Sgríobhadh sé an aibhghitir ar sgláta agus d'fhoghliomeóchadh sé an páiste ar sin. Chaitheadh sé seachtmhain ag gach aon duine.
    Deirtear gur ar stól a bhéadh na sgoláirí na suidhe nuair a bhíodh siad ag foghluim.
  2. Bhí oidhche amháin tuairim's trí bliadhna a's dhá fhichid agus tháinig oidhche mhillteanach gaoithe móire setamhain roimh an Nodlaig. Ar maidín lá ar na bharach bhí cuid mhór toighthe séidthe agus cruacha arbhair tionntuighthe. Bhí cruaidh-teán mór ag na daoine fríd Fhnaid go bhfuair siad na toighthe cóiriste arais. An muinntear nach dtáinig creach ar bith ortha chruinnigh siad ag an mhuinntear a rabh a gcuid toighthe séidthe agus chuidigh siad leobhtha iad a chóiriughadh aríst. Bhí ach aon duine ag guidhe chum Dé gan a léithéid oidhche a fheiceáil a choidhche aríst.
        1. buildings
    2. processes and phenomena