School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    imirt. Thig le cúigear nó seisear é a imirt agus ansin bíonn sé níos sé níos féarr. In "lurpóg" ruidheann beirt toisgheann siad mar seo. An chéad duine a bhíor ann cuireann sé a lamh ar a dhá ghlúin agus deiridh sé "lurapág" agus deiridh an duine eile "larapóg" agus mar tá sé sa dán
    Lúrapag larapóg
    Daoi an leamhán
    Leamhán a phreabann
    Súile séag
    Séag na mile
    an ios lugha
    Lugha laic
    Make a plaic
    Crup iseach an fhideóg
    An cat is an luchóg ainm eile ar chluiche. Ghnidheann a lán daoine naonbhar deichneabhar nó fainne. Ansin sasann duine taobh astoigh déin fháinne agus bheireann siad luchóg air. Fanann duine taobh amuigh agus bheireann siad cat air. Ghnidheann an car iarraidh greim fhágail ar an luchóig agus má fhagann beidh ag an lúchóig le pionós a dhéanamh mar a shrón a chur leis an bhalla ar feadh chúig bhomainte.
    Máire Ní Bheaglaoich
    Seanach, Co. Donegal