School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    Bhí cuid mhór ballogaí ann fadó acht coiriughadh suas iad. Tá dhá theach ann nach bfhuil duine ar bith na chomhnaidhe ionnta acht ní ballogaí atá ionnta. Tá cionn tuigheadh ar ceann amháin aca agus tá cionn stáin ar an cheann eile.
    Tá seacht sean daoine ins an bhaile atá os cionn seachtmhó bliadhain d'aois. Ta Gaedlig aca uilig.
    Tá talamh maith cuir ins an bhaile seo. Preataí, coirce agus turnaipí na bárraí is mo a saothruightear ann. Ní fhasann eorna ro-mhaith ann acht fásann seagal agus cruithneacht ann. Níl acht loch amháin agus giota de loch eile ann. Loch Phincidigh agus Loch Truisneach na h-ainmneacha atá ortha. Níl mórán cnoc ann acht amháin an Cnoc Glas ata idir é agus an t-Seanach. Níl coillte ar bith ins an bhaile.
    Tá amhrán amháin deánta fá'n baile. Is i mBeárla atá sé deánta.

Ballylar for gult and glar.