School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. Uí Mhaine and t-ainm a bhí ar oirthear Co. na Gaillimgh agus deiscearh Co. Roscomáin tráth de'n t-saoghal. Sa sémhadh aois bhí Maine Mór in a rí ar an limistéar tír sin agus sin é an fáth a bhfuil an t-ainm sin air ó shoin. In imtheacht na h-aimsir rinneadh dhá chuid de'n ríogháer Uí Mhaine agus Síol Anmachadha nó Uí Mhaine theas.
    Clann Ceallaigh a vbhi in a dearaigh ar Uibh Mhaine agus muintir Uí Mhadadhain ar Síol Anmachadha. Bhí beirt mhac ag Cormaic rí Ua Mhaine - Eoghan Fionn agus Eoghan Buadhach: Shíolruigh Clann Ceallaigh ó Eoghan Fionn agus Ó Mhadadhain ó Eoghan Buadhach. Tughad Síol Annachadha ar an áir a bhfuil Barúntacht Longphuirt, Barúntacht Liathdroma, Barúntacht Bhaile Locha Riach, cuid de Bharúntacht Bhaile Átha 'n Riogh, cuid de Barúntacht Dún Chuileann agus cuid den Tulach Uachtarach.