School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    Bhí sé tarrach ar Chlais na bPúcaí anois ach má bhí is gearr go gcualaidh sé na dhiaidh fé mar a bheadh duine ag rith agus saothar air agus slabhraí ar sílead leis ach ní fhéachaid sé aoinne. Bhí a chroidhe go dtí na bhéal anois aige mar bhí fhios aige nách aoinne cómhair a bhí ann.
    Is gearr go bhféachaidh sé na dhiaidh gadhar mór dubh agus slabhraí ar síleadh leis.
    Nuair a tháinig an gadhar suas leis do labhair an fear is dúbhairt, "Cad é an saothar atá ort-sa anois, a dhiabhail, nú cé'n fuadar atá fút."
    Do bhí an gadar ag imtheacht ó taobh taobh an bhóthair. Bhí eagla ag teach ar an bhfear anis agus dúbhairt sé go raibh sé chómh maith aige é féin a chosaint air mar gur dócha gu b'é an t-áirseóir a bhí ann. Thairg sé amach a phaidrín agus dúbhairt, "Dia idir me agus tú." Le na linn sin d'imtigh an madra as a radhacrc agus chuaidh sé abhaile.
    Eibhlín Ní Dhómhnaill
    Cill Maoilchéadair, Co. Kerry