School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí bó ann fádó ag feirmór sa Sneem [?] abeadh íad agus gach maidin nuair a thagach sí go dtí an tig ní bíodh aon bainne aichi. Ní raibh fhíos ag muintir na tíghe cad a thuit amach do na bá. Aon oidhche amháin chúaidh beirt fhear amach ag fair ar an bó agus chúadar acodhla agus maidin tár do háireach ní raibh aon bhraog bainne aichi. An oidhche na dhiadh sin chúaid beirt fhear amach aris, agus ilár na h-oidhche connacadair an [?] ag teacht amach as an tur agus do crúadh sé an bó agus chúaidh sé isteach sa tur aris, Agus taréis tamall do dhíoladar an bó.
  2. Bhí fear ann fadó agus ní raibh aoine san tig leó. Ní raibh aon staire aige ach dréimre aon oidhche amhain nuair a bhí sé san labaig cúlaidh sé na daoine go léir istig sa tig agus do dhéineadar té. Do léim an fear as an labaig ansan go dtí bár an dréimre agus bhí bean aoste ann agus bhí báisin
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan