School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    abhaile. Bhí guna nuá aige agus chúaidh sé na codhla san bínse bhí a ghúna os cionn a cean. Ilár na h-oidhche thanaig (elefant) agus fear na díadh isteach an doras. Do léim an fear ó'n bínse agus do chuir sé griam ar an bhfear. Dúbhairt sé leis "cad a tug anso é agus dúbhairt an púcha leis go raibh sé ann fhadó agus do mhairbh fear é agus go raibh sé san (America) anois. Ga raibh sé féin cuirtha san búileadh amuide. Do geáradar súas an buileadh agus fúaradar na cnamha ann. Ansan do chúaidh daoine go dtí America agus fúaradar an té a maribh é agus crothadar é sa búileadh agus chuireadar síos é inaiche an fhír eile agus ní fheachadar aoine ann ó shoin ileith.
  2. Aon lá amháin do bhí bean na cómhnúidhe sa tig agus bí a fear ag obair san bpáirch. Ilár an lae do thánaig bean isteach san tig agus dúbhairt sí leis an bean eile go raibh sí san tig eile agus do raibh búchéid baine san mbhórd agus díaraidh sí ó bean an tige braon baine a túbhairt dí. Dúbhairt an bean leis ná raibh aon baine aichi. Nuair a chúaidh sí isteach go dtí
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bhríadhan