School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Do bhí fear ann fadó agus bhí alán airgid aige aon lá amháin do cannig sé firm dá mhach. Firm Protúsenaig abeadh é. Do bhí garsún aimsire ag an fear agus inghín óg. Do bhí a mhach i gCorcaig in ainm ann agus ní raibh sé ábalta teacht abhaile. Aon oidhche bhúaidh an t-Athair agus an garsún aimsire agus an cailin go dtí an tig nuó. Bhí an garsún aimsire na chodhla i mbínse sa chistin agus i lár na h-oidhche thánaig shlúagh mó daoine isteach sa cistin agus thosnuigeadar ag rínche san úrlar. Dúsaig an garsún agus chuir sé a cheann amach agus connaic sé na daoine go léir. Do bí bean aoiste imeasg na ndaoine agus cuir sí súas a dorn go dtí an garsún cun a cheann do comáid istig. Maidin lár na mháireach dinnis sé an sgeal don fear a tíghe. Níor chreid sé é inaonchor. Dúbhairt an garsún ná fhanfadh sé inn aon oidhche eile. Do chuaidh fear a tíghe agus an garsún na gcodhla ann an carna h -oidhche agus thánaig na daoine isteach arí bhí an bean aoiste ann leis. Cuir fear a tíge a chean amach do dein an bean aoiste an rud céadhna do chúaidh an fear i leagafha leis an eagla. Ar maidin do scriobhadh se litir go dtí a mhach, taréis tamall tánaig sé
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bhríadhan