School: An Gleann Mór (roll number 13973)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. (continued from previous page)
    mbosca an innill é agus thosnuigh sé ag casadh go raibh ribíní déanta aige dhe. Ba ghearr gur chaith sé a hata isteach in a dhiaidh. Bhí sé ag cur allus go tuigh is bhain sé a bheist dhe gur ghearr sé iad go léir. Thuit a chodhladh sé air annsan. Nuair a dhúisigh sé ar maidin chonnaic sé cad a bhí deánta aige. Ní raibh son rud air ach a leíne is a bhríste. Ghaibh sé síos chun na h-abhann is ghlaoidh sé ar fhear a bhí ar an dtaobh eile is d’iarr sé air é chur treasna is an mbád. Bhí naíre air dul thar droichead áit a raibh an baile.
    “A Eoghain cuir an bád anal chugham agus tóg thar an abhainn mé
    Mise Tadhg Dhomhnaill ó Leitir na dTarbh.“ Adubhairt sé N’Fheadair cad d’imthigh air na dhiaidh sin ach cuireadh treasna é pé sgeul é.
    Ach is dócha nách raibh sé ró bheudheach dó féin ná do’n ragairne.
    Cé nách ró-mhór an sgrios a dheineadh ar an bhfear eile i gcomparáid leis an gceann seo níor chauidh sé as chomh saor is a ceaptar – Do thuill sé an oidhche gomaith.
    Bhí bhríste nua a chaitheamh aige agus bhí an dá chois salach go glúin. Nigh sé é is chuir sé ar an gelaidhe é ghá dtiormughadh. Nuair a bhí acu chuige an bríste agus do bhís cos leis cos uithe sar ar airig aoinne acu í.
    Pádraig Ó Cathalán
    Derreenavurrig, Co. Kerry