School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus isé an ainm a bhí air ná Seán mór. Do bhí sé pósta agus bhíodar ana shaidhbhir ar dtúis ar feadh sé mbliadhain nó mar sin ach ansan do fuair a bhean bás agus d'fág sé a chuid thailimh agus d'ól sé a chuid airgid go léir agus do bhíod se ar meisge gach lá.
    Ansan d'imthig sé na bhacach ar fad agus do théigheadh sé mór-thímpal go dtí na tighthe ag lorg déirce gach lá mar bacach.
    Lá amháin do bhí sé ag gabháil tímpeal agus do chuaidh sé suas go dtí Cúm-na-chloiche agus do cheap sé go bfaghadh sé lóistín na h-oidhche ansan ach ná bfuair.
    Ansan do tháinig sé go dtí Cúm-a-Ghadhair agus do chuaidh sé isteach ingach tig acu ach ní bfuair sé aon lóistín. Do
    Nóra Ní Chéilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Cork