School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí buachaill ann fadó agus do bhí cúig achra tailimh aige. Do bhí a Athair marbh agus do bhí sé ana bhocht.
    Oidhche amháin do chuaidh sé ag dgoruidheacht agus nuair a tháinig sé abhaile do bhí sé ana dhéanach agus nuair a tháinig sé chómhgarach dá thig do chonnaic sé na púcaí go léir mór-thímpal a tíghe agus iad ag seinnt cheóil agus ag amhránaidheacht.
    Do tháinig eagla ar an mbuachaill agus do rith sé isteach abhaile agus chuaidh sé a chodhladh.
    I lár na h-oidhche do tháinig na púcaí isteach go dtí an leabaidh chuige agus do bhí sé na chodhladh. Do thanadar go léir ina thímpeall agus do thógadar amach as an leabaidh é agus do thógadar amach an doras leó é.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin