School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Tímpal caogadh bliain ó shoin do bhí fear bocht ann agus bhí sé pósta agus do bhí aon mhac amháin aige. Aon lá amháin do chuaidh sé amach ag siúbhal agus do chuaidh sé isteach ingleann dorcha.
    Do chasadh fear árd dubh air agus féasóg mór air. Dubhairt an fear dubh leis go dtubharfhadh sé cúig púint do a mhach a thabhairt do féin ar feadh bhliadhna.
    Dubhairt an fear bocht go dtabharfadh ach é thabhairt thar-nais airís chuige nuair a bheadh an bhliadhain chaithe aige. Do tháinig an fear dubh go dtí an tig chúcha i d'iarraidh an mac cúpla seachtmhaine 'na dhiaidh san agus d'imthigh an beirt acu le na chéile an mhaidean 'na dhiaidh san.
    Nuair a bhí an bhliadhain chaithe
    Nóra Ní Chéilleachair