School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

1. (continued from previous page)
    na hoidhce mar do measeadar go raibh na daoine on sáoghal eile ag cur síos a gcuid Purgudóireacta tímcheall gcladhacha agus i lár an clóis. Bféidir ná bhfuil sé seo abhfad as an slíghe, ac ní féidir leimt ar spriod gan corp.
    (6)
    Dá mbeadh na h-ainmhidhte ag fághail báis ar feirmeóir agus gcaitheadh an feirmeóir sin na h-ainmidhte básuighthe i dtalamh feirmeóra eile d'imteóchadh an drochgalar.
    7
    Dá bhfeictheá sop tuighe ar thóin circe sin cómhartha go dtiocfaidh duine cun do thíghe
    (8)
    Níl sé de cheart ag aoinne seile a caitheamh ar leanbh mar cleas an diabhail iseadh é.
    (9)
    Dá mbeadh lánamha taréis phósadh agus an ceud duine dhíobh a raghadh amach doras an t-séipéil ar dtuais sé is túisge a geóbadh bás.
    (10)
    Dá dtéightheá isteach i dtig agus dá mbeadh muinntear an tighe agus dá mbeadh ag deanamh cuigne ba cheart duit lámh do cuir sa cuigeann agus i casadh ar eagla go dtógfá an t-ím leat agus "Rath Dé ar an obair" do rádh
    (11)
    Dá mbeadh duine taréis bháis d'fághail i dtig agus in dhiaidh é cur b'feidir go raghadh duine cun na h-uagha agus go mbainfead sé an lámh den duine agus go mbearfadh
    Liam Ó Duinneacha
    Áth an Chonnaidh, Co. Cork