School: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Adrigole, Co. Cork
Muircheartach Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    Chaith sé imtheacht ansann, agus do lámhach Peadar é. Tháinig an t-athair sa spata agus é ag fághail bhais agus deirtear gur ól sé fuil a mhic. Chaith Mac Suibhne dul bhfolach ansann agus chuaidh sé soir an seana bóthar díreach le h-ais tighe na Meirigeachs ag marcuigheacht ar chapall agus é ag dul fé déin coille éigin le h-ais gleann Garb. Díreach agus é ag dul soir do léim cú mhór anáirde ar an gcapall fé mar a bhí dhios aige go raibh an dioghbháil déanta.
    Dubhairt Mac Suibhne le mnaoí an tighe "Dein teine tá Séamus ag teacht agus beidh sé fuar", ar seisean. Óm athair a fuaras é seo. Tá sé ós cionn leath cead bliain d'aois.
    Chum toacht ahumair de dháta an n-oibre seo:-
    Tar éis an mharbhuithe chuaidh an Suibhneach soir sa rith isteach i gcoill le h-ais Cúl Mhóinteáin (Coolmountain) le duine uasal de mhuinnir boghaire dobeadh an choill agus an tig mór. Thoigheadh an Suibhneach i bfolach sa choill nuair a thaghadh aon' stróinséarach go dí gor oibrig Tighearna Ceanntraige (White) 0 a bhí mar athair baistighe aige - amach a phárdún do.
    Ach an dáta -
    Athair Jack Thade - Seana Théidín Ach Taidgh - do thug an cunntas so dom. Is fada do dén gara anois. Bhí sé na gharsún láidir an uair úd dubairt sé liom
    Cappanaparka East, Co. Cork