School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 25_035

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 25_035

1. (continued from previous page)
    dóireann siad braon uisge beatha isteach ar an súgh agus tugann siad é le nól dhen na daoine a bhfuil an bruitineach ortha.
    Báchrán. Nighthear na fréamhacha i dtosach agus bruithtear iad. Cuireann siad an sugh i mbuidéalaibh agus ólann siad é nuair a bhíonns casachta ortha
    Méaracáin taidhbhse. Bruitheann siad é agus cuireann siad an sugh i mbuidéal agus cumligheann siad an sugh den croiceann san áit a bhfuil pian.
    Cupóg. Nuair a bhíonns croiceann duine dóighte le neanntóg cumligheann siad an sugh an cupóg den áit a bhfuil dóighthe.
    Cairrigín. Nuair a bhíonns casachta ar duine geibheann siad cairrigín a bhfuil bán agus bruitheann siad é.
    Cuireann siad an sugh trid an bhfearas agus cuireann siad braon bainne tríd
    Prionsias Ó Gallachobhair