Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    stad acht dá mbeitheá ag iarraidh a cheapadh le gráinne coirce agus déarfá "sheeup" nó "pré" "pré""pré."
    Tá cros a ndruim an asail ó'n t-am ar rugadh ár Slánuightheóir. Bhí asal san stábla an oidhche sin agus ba ar asal a chuaidh an Mhaighdean go dtí an Egipt nuair a b'éigin d' teicheadh le na Mac.Níor rugadh aon asal ariamh ó shoin gan an chros a bheith in a dhruim.
    "Tioc tioc" adeirtear nuair atáthar ag glaodhach ar na cearcaibh chun bíd "Bheadaidhe beadaidhe" adeirtear nuair a atáthar ag glaodhach ar ghéadaibh agus "Wheat wheat" nuair atáthar ag glaodhach ar lachain.
    Nuair a thagann cearc ar gor cuirtear ál fúithi. Nuair atá siad fúithi seachtmhain cuireann na daoine ag snámh i n-uisge te. Má snámhann siad tá éan ionnta acht má téigheann siad