Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    falcaire - fata mór bog. Fata fabhtach - fata mór lobhta istigh. frís - fataí beaga suaracha agus cuid acu ag fás ar an ngas ós cionn na créafóige.
    Teallachán fataí - fataí dá róstádh ar an teallach
    Cailleach -an sean-fhata ar fhás gas as
    Iomairí an focal atá anseo agus drilleanna
    An Biadh
    Tuairim chúig bhliana ó shoin do dhéantaí go leor "bacstaí" anseo ach anois táthat ionann plúr a cheannach agus níl aon mheas ar an mbacstaí.
    An chaoi a ndéantaí é : Baineadh an craiceann de fhataí móra. Nigheadh iad. Bhíodh píosa stain acu a bhíodh pollta ag táirne. Scríobtar na fataí isteach i mbáisín. Dfháiscí na fataí scríobtha i bpíosa éadaigh go mbeadh a t-uisce bainte astu. Bhíodh na fataí fáiscthe i mbáisín agus an t-uisce i mbáisín eile. I gceann tamaill bhíodh an 'starch' le fágáil fá an uisce. Chuirfí an 'starch' leis na fataí fáiscthe. Chuirfí dorn plúir air lena thriomú. Chuirfí ar pana é nó i n-oigheahnn go mbeadh sé bacáilte. Is minic a bruithte arís e i leamhnacht agus má bhíonn sé déanta i gceart níor blaiseadh aon arán ariamh a bhí chomh milis leis, ach amhaill le gach rud eile is beag duine a bhíodh ionann a dhéanamh mar ba chóir.
    Cáca fata : Brúightear na fataí bruite. Cuirtear beagán
    Micheál Mac Thámhais