Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann aon uair amháin agus bhí a fear i America.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    léithe aire a thabhairt dó athair. Chuaidh sí go dtí a athair annsin. Ní rabh seisean ag gabhail go dtí an Aifreann ar corr ar bith. Bhí sí i gcomhnuidhe ag guidhe ar son a athara a gabhail go dtí an Aifreann. Bhí guth an deas aici. Chuir a h-athair go dtí sgoil le ceoil a fhoghluim. Chuaidh an t-athair ar shiubhail. Bhuail gluaisteán é. Bhí sé an olc ar fad. Fuair sí litir a ghabhail chuige. Chuaidh sí, chuir sé ceist ar bhean riaghalta a rabh an sagart aige. Dubhairt sí go rabh. Bhí an athas ar an chailín. Chuaidh sí fhad leis annsin. Dubhairt sé leithe a ghabhail go dtí an cuirm cheoil agus ceoil sí chomh an-bhinn. Fuair sí airgead. Ní fada go bhfuair a h-athair bás. An fear a bhuail an athair leis an gluaistean, bhí dúil mhór aige ins an chailín. Ní pósadh an cailín é nó bhí sé ag gabhail ar shiubhal le bhéith
    Eibhlín Ní Chinneide
    Carraig an tSléibhe, Co. Dhún na nGall