Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann aon uair amháin, seo an t-ainm a bhí air Seán Ó Breislean. Bhí sé i gcomhnuidhe ag baint airgead ó daoine.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dó. Fuair sé bata agus thoisigh sé ag buaileadh an fhir. Nuair a bhí an fear bocht ag gabhail a bhaile cais sé ar Sheán Ó Brieisleain, d'iarr sé ar an fhear bocht caidé an fáth a rabh sé ag caoineadh. Dubhairt sé gur bhuail an tighearna talamh é. Dubhairt sé leis a éadaigh a bhaint de agus go dtabhaireadh seisean a eadaigh fhéin dó. Rinn sé seo. Chuaidh sé fhad leis an tighearna talamh. Cais sé ar fear agus dubhairt sé leis "Ná gabh ansin" arsa seisean. "Tá fear indiaidh bheith annsin agus thug an griosal do." "O rachfadh mise go bhfeicfidh mé," Chuaidh sé go dtí an teach agus bhí gunna faoi na chota. Bhuail sé ar an doras. Tháinig cailín an toighe annsin. "Cá háit a bhfuil an tighearna talamh". "Buailfidh sé thú, má théidheann tú fhad leis." "Is cuma liomsa" arsa seisean.
    Chuaidh sé isteach sa t-seomra. Nuair a chuaidh sé isteach fuair sé a bhata. Nuair a bhí an bata aige.