Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí buachaill ann aon uair amháin agus bhí sé na chomhnuidhe i Bhaile Atha Chaiseál.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    chuimead na mba chuaidh sé amach go dtí an fairrge go bhfeicfeadh sé an lánmhara ag gabhail amach. Caidé bhfacaidh sé acht bocsa mór na luighe ar an ghaineamh, agus bhí sé comh mór le comhnair leinbh. Chuaidh sé go dtí an teach agus dubhairt sé le Mac Loinnsigh. "Tá bosca mór na luighe ar an ghaineamh shíos ag an tráigh." Chuaidh Mac Loinnsigh go dtí an tráigh, agus chonnaic sé an bocsa, bhí sé líónta de ór. Níor dubhairt Mac Loinnsigh leis an bhuachaill gur ór a bhí ann.
    An oidhche sin dubhairt an fear leis an bhuachaill dul un an bhaile le a chuid éadaigh a fhághail fuaighte. Chuaidh an buachaill abhaile agus an oidhche sin
    Donnchadh Mac A Goill
    Tómas Mac A Goill