Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear agus a bhean ann aon uair amháin agus bhí inghean amháin acu. Fuair an mháthair bás nuair a bhí inghean an óg ar fad.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    asteach dubhairt an chaorach dhubh léithe gan a ainm innse do aon duine ar bith ins an damhsa. Chuaidh sí isteach go dtí an damhsa. D'iarr gach duine ar an chailí˜caidé an t-ainm a bhí uirthí. Acht níor innis sise caidé an t-ainm a bhí uirthí. D'imthigh sí go luath as an damhsa agus nuair a bhí sí ag teacht amach as an damhsa. Tharraing an príonsa an bhróg dí acht d'imthigh sí abhaile. Chuaidh an príonsa go dtí gach teach ins an tír go bhfeicfeadh sé an rabh an bhróg foirsteanach do chailín ar bith. Acht ins an deiridh chuir an mháthair go dtí an seomra. Bhí an dhá inghean eile ins an chisteanach. D'iarr an prionsa ar inghean amháin an bhróg a chur uirthe, acht bhí buinín ar sal agus ní rabh sé ábalta iad a chur uirthe. Chuir an dara inghean
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máire B. Ní Bhreisleain