Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí bean ann aon uair amháin. Bhí a fhear i America. Bhí ingean aca. Bhí an bean aosta.

Bhí bean ann aon uair amháin. Bhí a fhear i America. BhÍ ingean aca. Bhí an bean aosta. Nuair a bhí sí ag faghail (báir) b-áir. Bhí an sagart ann. Dubhairt an mháthair nach rabh duine ar bith le aire a tabhairt dón chaillín. Dubhairt an sagart go dtabhairfeadh sé aire dithe. Chuir an sagart an caillín go dtí [?] sgoil. Bhí cailín ins an sgoil dubhairt sí go mbeadh sí an mhaith dón chailín. Nuair a bhí an cailín beag cuplá bliadhain ins an sgoil, bhí an cailín eile ag gabhail ar shiubhal. Bhí an bhrón ar an cailín beag. Dubhairt sí nuair a (beag) (beag) bheadh sí an aois ceadna leis an cailín eile go mbéadh sí ina bean riaghalta. Nuair a bhí seacht bliadhain déag, bhí sí ag gabhail ar shiubhail. (ar) Fuair sí litir ó na h-athair, a ghabhail ar cuighe (suibhal) agus go rabh mórán airgid aige. Níor mhaith laethe seo a dheanamh. Cuaidh sí go dtí an sagart, agus d’innis sí an sgéal dó. Tá dó mháthair ag amharc síos ort, agus b’féidir gur mhaith laethe aire a tabhairt dó dó athair. Chuaidh sí go dtí a athair annsin. Ní rabh seisean ag gabhail go dtí an ai[ren?]eann ar corr a bhít. Bhí sí i gcomhnuidhe