Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ag dul go Mearaice uair éigin fad ó shoin agus ní rabh a sháith airgid aige le na bhealach a íoc, agus ar an ádhbhar sin ní leigfeadh an caiptín ar bhórd an t-soithigh é.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé i Nua Eabhrach romhainn.
    Dhearc an caiftín go géar agus nuair a thug sé fa dear é d’órduigh sé ar an bhomaite an fear a thabhairt ar bórd.
    Nuair a shroic siad céidh Nua Eabhra bhí fear ann agus é ag maoidheamh gurab ‘é fhéin an snáimhtheóir a b’fhearr a bhí ar an domhán. Bhuail an fear seo geall leis gurab é fhéin a bh’fearr ag snámh. Bhuail siad geall trom le na chéile agus tháinig an lá a rabh siad le fiachailt ciacú a b’fhearr. Sul ar thoisigh siad chuaidh fear na h-Éireann isteach i siopa éadaigh agus cheannuigh sé an dubh-rud Eadaigh ann. Cheangail sé an beart ar a dhruim. “Caidé tá tú ag deánamh leis na h-éadaigh sin”? arsa fear Mhearaice.
    “Tá”, ar seisean, “tá mé ag dul a dtabhairt abhaile liom go h-Éirinn. Ní rabh morán éadaigh ag mo bhunadh nuair a d’fhág mé thall agus dar liom go mbéadh rud eighínteacht liom chuca. Thig leat-sa a bheith liom agus nuair a bhéas muid tuirseach thall tiochfaidh muid anall
    Pádraig Ua Baoighill
    Cill Fhathnaid, Co. Dhún na nGall