Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gur feárr na comhairliacha. Seo na comhairliacha a fuair sé " Cam nó díreach 'sé an bealach mór an aithghiorra. Ná fan a choidhche i dteach a mbeidh seanduine posta ar chailín óg ann. Nuair a thig fearg ort líon píópa agus caith go ndéanfaidh tú luaith de."
    D'fhág sé slán agus beannacht aca agus d'imthigh leis, leis an bhaile a bhaint amach. 'Sé an eagla uilig a bhí air go mbeadh sé an-tráthach agus ní thiocfaidhe bheith 'na dhiaidh air ná ndéanfadh sé achan aithghiorra.Ag crois bhealaigh casadh beirt fhear air agus chuir sé ceist fa na bbealach féin nó rinne sé dearmuid air le linn fhaid agus bhí sé ar shiubhal.
    Thaisbhean siadsan dó an bealach ach dubhairt siad leis go raibh siadsan ag dul a dhéanamh aithghiorra frid choillidh agus é theacht leo. Bhí sé ar taoi bheith leo nuair a smaointigh sé ar an chomhairle " Cam nó díreach 'sé an bealach mór an aithghiorra."
    Lean sé dó an ceann eile agus ní dheachaidh sé a bhfad go bhfacaidh sé an teine. B'í an choill a chuaidh ar theinidh agus
    AT0910B: The Servant's Good Counsels